Saturday, 26 June 2010

:: Gotong royong: Nilai lama dihidupkan di Sentul / Kuala Lumpur ?

400 warga kota pelbagai kaum gotong-royong angkat rumah

2010/06/27

pix_gal0

KUALA LUMPUR: Lebih 400 warga kota berbilang bangsa bergotong-royong mengangkat sebuah rumah sejauh 1.3 kilometer (km) dari Sekolah Kebangsaan Sentul Utama ke Pentas Seni KL (KLPac) di Sentul, di sini, semalam.

Inisiatif Projek Angkat Rumah yang dianjurkan Five Arts Centre berjaya menghidupkan semangat gotong-royong yang dilihat makin pudar di kalangan penduduk kota.

Projek itu yang diilhamkan daripada kisah penduduk sebuah kampung membantu pekebun, Abu Hassan Ahmad memindahkan rumahnya berdekatan ibu mentua yang sakit beberapa tahun lalu, mengisi tarikan festival seni, Urbanscapes 2010 di KLPac.

Penerbit Bersama Five Arts Centre, June Tan, berkata proses mengalihkan rumah itu mengambil masa kira-kira empat jam dan menarik perhatian pengguna jalan raya di Sentul.

Sepanjang proses mengangkat rumah papan ini, kami dapat melihat reaksi luar biasa warga Kuala Lumpur yang hairan melihat begitu ramai individu berbilang bangsa mengangkat rumah ini.

Apa yang lebih penting, Projek Angkat Rumah bukan saja berjaya mencapai objektif menghidupkan budaya gotong-royong, malah lebih penting memperlihatkan penyatuan masyarakat Malaysia tanpa mengira bangsa, katanya ketika dihubungi Berita Minggu di sini, semalam.

Tan berkata, sebaik tiba di KLPac, rumah tradisional yang dibina khusus bagi Projek Angkat Rumah berkenaan dijadikan sebagai pentas terbuka untuk pelbagai aktiviti sepanjang festival.

Friday, 25 June 2010

:: Halatuju SNAP selepas ini.. arah mana ?

SNAP tidak dijamin kemasukan automatik dalam BN

June 25, 2010, Friday

KUCHING: Tindakan mahkamah yang menolak keputusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) bagi membatalkan pendaftaran Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) tidak menjamin kemasukan automatik parti itu sebagai parti komponen Barisan Nasional (BN).

UNTUK KENANGAN: Chia (kanan) menyampaikan cenderamata kepada Taib sebagai tanda penghargaan merasmikan Konvensyen Antarabangsa Napoleon Hill, semalam.

UNTUK KENANGAN: Chia (kanan) menyampaikan cenderamata kepada Taib sebagai tanda penghargaan merasmikan Konvensyen Antarabangsa Napoleon Hill, semalam.

Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud berkata, soal penerimaan semula SNAP ke dalam BN adalah bergantung kepada hasil perbincangan antara parti-parti komponen.

“Banyak perkara sudah berlaku sejak sekian lama. Saya perlu berbincang dengan parti komponen lain kerana SNAP tidak keluar begitu sahaja,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Konvensyen Antarabangsa Napoleon Hill di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, semalam.

Taib yang juga pengerusi BN Negeri berkata, terdapat parti-parti lain diterima sebagai parti komponen sekali gus berjaya membuktikan diri sebagai parti yang berwibawa dalam pilihan raya.

“Kami tidak menyingkirkan mereka begitu sahaja dan menggantikan mereka dengan orang lain,” katanya.

Sementara itu, SNAP yang berjaya meyakinkan Mahkamah Rayuan untuk mengetepikan pembatalan pendaftaran parti itu oleh ROS lapan tahun lalu, akan mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) dalam jangka masa dua minggu lagi bagi membincangkan hala tuju parti.

Setiausaha Agungnya Edmund Stanley Jugol berkata, walaupun mereka ingin mengadakan mesyuarat itu secepat mungkin, mereka tidak dapat melakukan demikian kerana perlu mematuhi perlembagaan parti.

“Kami tidak dapat mengadakan mesyuarat CEC lebih awal daripada itu kerana berdasarkan perlembagaan parti, semua ahli CEC perlu dimaklumkan sekurang-kurangnya dua minggu lebih awal,” katanya.

Beliau berkata mesyuarat CEC yang pertama selepas memenangi rayuan terhadap pembatalan pendaftaran parti, akan menentukan tindakan parti seterusnya termasuk kemungkinan untuk mengadakan mesyuarat agung.

Menurutnya, ia juga berkemungkinan membincangkan status timbalan presiden Ting Ling Kiew yang disingkirkan daripada parti kerana membantu BN dalam pilihan raya kecil Batang Ai.

Thursday, 24 June 2010

:: Pilihanraya Sarawak 2010/2011...bakal meriah

Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-10: Penyertaan Menyesakkan Hingga Tidak Selesa?

SIBU, 24 Jun (Bernama) -- Jika laporan harian akhbar boleh dijadikan panduan, rakyat Sarawak mungkin terdorong untuk memikirkan bahawa pilihan raya negeri akan datang bakal menyaksikan penyertaan calon-calon yang terlalu ramai.

Parti-parti pembangkang, khususnya, mula mendedahkan hasrat masing-masing untuk bertanding, dan jumlah kerusi yang mereka sasarkan.

Ada 71 kerusi dipertaruhkan. Barisan Nasional (BN) ketika ini menguasai 62.

Di kalangan pembangkang, DAP mempunyai bahagian terbanyak dengan enam kerusi bandar, kerusi majoriti Cina, dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), masing-masing satu.

Adun Ngemah Gabriel Adit Demong adalah satu-satunya bebas di negeri ini.

Pilihan raya negeri ke-10 akan datang mungkin menyaksikan dua parti politik turut menyertai rebutan, iaitu Parti Cinta Malaysia (PCM) dan SNAP yang baru dipulihkan semula.

Pada 2 Jan tahun ini, Adit selepas bergabung dengan PKR buat seketika, meninggalkannya dan menyertai PCM dan dilantik pengerusi negerinya.

Di satu perhimpunan di Kanowit minggu lepas, Adit mengumumkan ia mensasarkan 10 hingga 15 kerusi kebanyakan di luar bandar. Sejumlah besar kerusi milik komponen BN negeri, Parti Rakyat Sarawak (PRS), dan perkongsian saksama kepada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Beliau sendiri, "dalam apa jua keadaan", akan mempertahankan kubu kuatnya yang telah beliau wakili selama empat penggal.

Buat SNAP, sebaik saja tersebar berita mengenai pemulihannya setelah pendaftarannya yang dibatalkan sekian lama, menerusi keputusan Mahkamah Rayuan, presidennya Edwin Dundang menyatakan akan bertanding di sekurang-kurangnya 10 kawasan.

Dalam pada itu, pegawai perhubungan PKR negeri Baru Bian berkata partinya akan bertanding di 42 kerusi. Beliau akan berbincang dengan rakannya, DAP, tentang kemungkinan bertanding di beberapa kerusi majoriti Cina.

Berdasarkan senario ini, pilihan raya ini bukan saja merupakan kes "lebih ramai lebih meriah", tetapi lebih menarik. Drama ini mungkin dapat disamakan dengan pertandingan Piala Dunia sekarang.

Tidak boleh diketepikan kemungkinan beberapa orang tertentu dan orang suruhan mahu mencuba nasib sebagai calon bebas.

Hasrat PCM untuk merebut kerusi PRS disifatkan sebagai "membuang masa" oleh presiden PRS Datuk Seri Dr James Jemut Masing.

"Berasaskan prinsip kebebasan demokrasi untuk bertanding, Adit dan PCM mempunyai segala hak untuk bertanding. Tetapi saya percaya mereka hanya membuang masa," kata beliau.

Persoalan yang memerlukan jawapan ialah samada PCM, DAP, PKR atau SNAP boleh mendatangkan impak terhadap kerusi luar bandar?.

Kerusi tunggal PKR di Padungan adalah di kawasan bandar di mana pengundi tidak kisahkan soal perumahan, air bersih dan bekalan tenaga atau skim pembangunan tanah bagi menjana pendapatan dan pekerjaan. Demikian juga enam kerusi DAP yang begitu berharga.

Pertama sekali, ia memerlukan seorang pemimpin yang mempunyai banyak wang bagi memenuhi segala perbelanjaan untuk pengundi di kira-kira 5,000 rumah panjang dan perkampungan di seluruh negeri ini.

Stail kepimpinan baru dan lebih dinamik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi penghalang kukuh di laluan pembangkang kali ini.

Sebagai contoh, konsep 1Malaysia beliau tersebar hingga ke rumah-rumah panjang yang paling terpencil.

Adit bagaimanapun optimistik PCM akan meraih sekurang-kurangnya 10 kerusi.

Beliau khusus mensasari kerusi PRS, kerana mendakwa beberapa pemimpin tertentunya telah menyebabkan terkuburnya bekas partinya, Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS).

Dalam hal SNAP, yang terpaksa bermula dari tapak yang kosong mungkin cukup menyulitkannya. Calonnya dalam pilihan raya lepas Dr Johnical Rayong telah memutuskan hubungannya dengan parti itu.

Adun Engkilili kini mesra BN dan menunggu untuk diterima masuk ke dalam Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), sebuah lagi komponen BN negeri.

Ketua BN Sarawak yang juga Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud telah menyatakan dengan jelas dan tegas pada satu majlis di sini dua minggu lepas bahawa BN sudah bersiap sedia untuk memerintah Sarawak lagi selepas pilihan raya ini kerana ia boleh mengharapkan pengundi Bumiputera untuk meletakkannya kembali berkuasa.

Partinya, Pesaka Bumiputera Bersatu, mempunyai 35 dari 71 kerusi sementara PRS dan SPDP dengan kerusi mereka kebanyakannya di kawasan Bumiputera masing-masing mempunyai sembilan (campur Ngemah) dan lapan.

-- BERNAMA

Wednesday, 23 June 2010

:: No.4457 terangkat

Kereta peronda polis dirempuh
KUCHING: Sebuah kereta peronda polis dirempuh dari belakang oleh sebuah kereta Kembara di Jalan Song di sini, awal pagi semalam.

REMUK: Keadaan kereta peronda polis selepas dirempuh dari belakang di Jalan Song di Kuching, awal pagi semalam.

REMUK: Keadaan kereta peronda polis selepas dirempuh dari belakang di Jalan Song di Kuching, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, kereta Kembara terbabit dipercayai telah terlibat dalam satu kemalangan dengan sebuah kereta Perodua Viva di Jalan Simpang Tiga sebelum melanggar kereta polis peronda.

Seorang penumpang kereta Kembara terbabit mengalami kecederaan ringan, bagaimanapun pemandunya bersama dua orang pegawai polis peronda tidak mengalami sebarang kecederaan. Ketua Polis Daerah Kuching,

ACP Mun Kock Keong berkata, kejadian itu masih dalam siasatan dan pemandu kereta Kembara terbabit boleh disabitkan kesalahan memandu secara berbahaya.Monday, 21 June 2010

:: Dr.George Chan: Pilihanraya Sarawak.. semua kawasan sukar ditawan

Pilihan raya negeri yang sukar

by Sandy Mark Luna

Setiap pemimpin dalam parti politik perlu rapat dengan rakyat kerana pilihan raya akan datang sesuatu yang sukar dijangka, kata Dr Chan

Dr Chan

Dr Chan

KUCHING: Semua kawasan dilihat sukar untuk ditawan dalam pilihan raya negeri akan datang, demikian akui Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan Hong Nam.

Justeru, katanya parti itu akan bekerja lebih keras dan memastikan setiap ahli perlu bersikap lebih liberal dan terbuka pada setiap masa termasuk kerap turun padang.

Katanya, elemen tersebut seharusnya menjadi keutamaan setiap parti politik dan SUPP tidak terkecuali.

Berkomunikasilah dengan rakyat, dan jangan sekadar bergantung kepada orang di sekeliling anda menunjukkan tempat yang mereka mahu anda lawati.

“Kalau mereka tidak menunjukkan semua tempat, tidak bermaksud ia berada dalam keadaan baik kerana kadang-kala ia adalah sebaliknya dan itu penting,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan sempena acara larian anjuran SUPP di Ibu Pejabat SUPP, di sini, semalam.

Dr Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, pilihan raya merupakan sesuatu yang sukar dijangka.

Justeru, katanya setiap pemimpin dalam parti politik perlu rapat dengan rakyat untuk mendengar suara dan kehendak rakyat.

Menurutnya, setiap pemimpin juga tidak boleh bergantung dengan laporan daripada akar umbi semata-mata kerana kesahihannya tidak dapat dipastikan.

Segelintir daripada pemimpin parti, katanya yang telah berada dalam dunia politik untuk sekian lama merasakan mereka tahu segalanya.

“Tetapi, anda tidak (mengetahui segalanya) kerana perubahan masa, cara berfikir dan cara melakukan sesuatu perkara sudah berubah,” katanya.

“Oleh itu, jangan mengambil sesuatu perkara sambil lewa hanya kerana anda fikir anda tahu segalanya,” katanya.

Ketika diminta mengulas adakah SUPP mampu mempertahankan kerusi Pelawan yang disifatkan kritikal pada pilihan raya yang lalu, beliau berkata masih terlalu awal untuk membuat andaian.

“Saya rasa kita perlu mengukuhkan komunikasi dengan rakyat dan berusaha sedaya upaya untuk memberi yang terbaik,” katanya.

Saturday, 19 June 2010

:: Pehin Sri Taib Mahmud... terpaksa meminta kepada rakyat

Guna kuasa undi dengan bijak

by Rosemaria Buma

Generasi untung jika undi diguna untuk jamin kesejahteraan rakyat, negeri: KM

BEKENU: Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menegaskan bahawa rakyat Sarawak harus bijak dan berhati-hati menggunakan kuasa undi yang ada di tangan mereka untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan juga negeri ini.

RASMI: Taib meletakkan papan tanda K-Masjid sebagai perasmian projek K-Masjid di Masjid Al Mutaqqin, Bekenu semalam.

RASMI: Taib meletakkan papan tanda K-Masjid sebagai perasmian projek K-Masjid di Masjid Al Mutaqqin, Bekenu semalam.

Katanya, undi bukan soal pakai duit dan sebagainya tetapi undi adalah suatu frasa untuk menentukan nasib seluruh generasi rakyat di negeri ini terjamin.

“Justeru saya terpaksa meminta kepada rakyat di seluruh negeri ini agar bijak menggunakan satu-satunya kuasa yang ada di tangan mereka.

“Bila kita pandai guna undi, seluruh generasi akan untung tetapi kalau salah guna undi, seluruh generasi susah, rakyat jatuh dan negeri rosak,” katanya sambil menambah undi rakyat adalah hak rakyat yang paling berharga.

Taib berkata demikian ketika berucap pada Program Pemimpin Bersama Rakyat yang berlangsung di gelanggang bola keranjang Bekenu di sini semalam.

Hadir sama pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Fadillah Yusof, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (HalEhwal Islam) Datuk Daud Abdul Rahman, Menteri Muda Alam Sekitar dan Kesihatan Awam Dr Stephen Rundi Utom, Ahli Parlimen Sibuti Ahmad Lai Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bekenu Rosey Yunus, ADUN Lambir Datuk Aidan Wing dan Tan Sri Yaw Tek Seng.

Dalam pada itu katanya, rakyat di negeri ini terutama yang tinggal di kawasan luar bandar mendambakan kesenangan dan keselesaan hidup, amat bergantung kepada kerjasama baik dengan kerajaan.

“Kita tidak banyak kekayaan… lainlah orang kaya boleh memperjuangkan nasib sendiri dengan kekuasaan mereka… tapi kita yang miskin terpaksa menggunakan kekuasaan bersama menerusi program kerajaan untuk mencapai semua kesenangan,” katanya.

“Kalau kerajaan baik, nasib kita pun baik, selamat nasib kita, tetapi kalau kerajaan tidak baik, kita hanya mampu berharap (pembangunan),” ujarnya.

Dalam konteks ini katanya, rakyat harus pandai menilai yang mana bagus sama ada mereka yang menabur janjikah atau mereka yang bagus bekerja.

Oleh itu menurut beliau, rakyat harus faham hanya pemimpin Barisan Nasional (BN) sahaja yang dapat menceritakannya (membangunkan) dan pembangkang hanya tahu membantah dan menyumpah.

“(Terutama) apabila menjelang pilihan raya, semua (pembangkang) nak jadi hero. Dalam wayang bolehlah banyak hero tapi dalam hidup kita, tidak perlu banyak hero kerana banyak masalah yang harus kita selesaikan,” ujarnya dalam nada berseloroh.

Menyentuh tentang pembangunan Bekenu, beliau berkata daerah kecil Bekenu akan dapat membangun dengan pesat sekiranya ia bijak memanfaatkan peluang yang tersedia ekoran pembangunan pesat di bandar raya Miri.

“Bagi Bekenu, kita memerlukan kerjasama rakyat untuk menyusun semula pembangunan bandar ini. Kalau tidak dapat dibuat di tempat lama, kita akan buat di tempat baru dan orang Bekenu sendiri harus menyokong,” katanya.

Dalam pada itu, menyentuh tentang pelan pembangunan tebingan Bekenu yang ditunjukkan kepadanya sebelum majlis bermula, Taib mencadangkan agar sebuah jambatan dibina terlebih dahulu untuk memacu pembangunan di sini.

“Seelok-eloknya, kita buat jambatan dulu untuk kemudahan rakyat yang tinggal di seberang sana untuk bekerja dan sebagainya serta membolehkan kawasan di seberang sana dapat dimajukan setara dengan yang ada di pekan Bekenu ini,”katanya.

Sementara itu pada sebelah tengah harinya, Taib turut merasmikan projek K-Masjid di Masjid Al Mutaqqin, Bekenu.

Menurut Fadillah, dengan pelancaran projek ini, Bekenu turut mencipta sejarah tersendiri sebagai daerah pertama di negeri ini yang mempunyai kemudahan ICT.

“K-Masjid bukan hanya boleh digunakan untuk belajar komputer dan berdakwah secara online oleh mereka yang beragama Islam dan juga saudara baru tetapi turut membantu mereka mengakses apa jua dasar pembangunan yang dilaksanakan kerajaan,” jelasnya.

Friday, 18 June 2010

:: Hari jadi di hujung usia

Sambut Hari Jadi Ke-105 Dengan Tarian Gelek


William Herbert duduk sambil menghayati tarian gelek
oleh penari, Roxanne. - Foto BERNAMA

MELBOURNE: Seorang pesara jurutera Keretapi Tanah Melayu menyambut hari jadi ke-105 tahun dengan tarian gelek di sini.

Akhbar Leader melaporkan William Herbert duduk dengan teruja apabila Roxanne menari di hadapannya serta sanak saudara dan rakan-rakannya di Pusat Jagaan Orang-Orang Tua Manningham yang dihuninya.

Anak lelakinya Lance, 72, bekas pegawai eksekutif kanan Penerbangan Malaysia memberitahu Bernama, berkata pusat jagaan tersebut mengadakan tarian itu bagi meraikan bapanya.

Dilahirkan pada 9 Jun 1905, Herbert masih aktif mindanya dan boleh bermain violin.

Herbert tiba di Melbourne pada 1984. Isteri pertama beliau meninggal di Kuala Lumpur pada 1958. - BERNAMA

Thursday, 17 June 2010

:: Pilihanraya Sarawak 2010/2011...hari Sabtu

Pilihan raya DUN hari Sabtu

June 17, 2010, Thursday

KUCHING: Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud semalam memberi bayangan Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-10 akan diadakan pada hari Sabtu.

HANYA BAYANGAN: Taib memberi bayangan mengenai pilihan raya negeri ketika bercakap kepada para pemberita di Wisma Bapa Malaysia, di Kuching semalam.

HANYA BAYANGAN: Taib memberi bayangan mengenai pilihan raya negeri ketika bercakap kepada para pemberita di Wisma Bapa Malaysia, di Kuching semalam.

Bagaimanapun, tarikh lebih tepat pilihan raya negeri seterusnya akan diadakan terus menjadi persoalan apabila beliau tidak mengulas lebih lanjut mengenai perkata tersebut.

“Saya telah memutuskan pilihan raya (akan diadakan) pada salah satu Sabtu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Kempen Jualan Bendera St John Ambulance di Wisma Bapa Malaysia, di sini, semalam.

Taib yang merupakan Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri ketika ditanya jika Sabtu yang beliau maksudkan dalam tahun ini, beliau berkata beliau masih memikirkan perkara tersebut.

Sementara itu, pilihan raya negeri lepas diadakan pada 20 Mei 2006 dengan jumlah calon yang bertanding ialah seramai 158 orang.

Pada pilihan raya tersebut, pengundi berdaftar adalah seramai 892,537 orang.

Manakala, tempoh tamat bagi penggal pilihan raya negeri Sarawak adalah pada tahun depan.

Parti-parti komponen BN adalah seperti Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Tindakan Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Pilihan raya 2006 menyaksikan BN tewas sembilan daripada 71 kerusi DUN yang dipertandingkan.

BN tewas di konstituensi Padungan, Batu Lintang, Pending, Kota Sentosa, Engkelili, Maradong, Ngemah, Bukit Assek dan Kidurong.

Wednesday, 16 June 2010

:: Cinta tidak mengenal siapa

ARKIB : 22/02/2004

Cinta tidak kenal siapa artis kahwin kerabat

MUKADIMAH:
Benarlah kata pujangga, cinta tidak pernah mengenal sesiapa, hadirnya juga tanpa dipaksa. Cinta abadi melepasi benua, menerobos tembok darjat dan melewati tirai keturunan.

Ketika cinta datang menyapa, enggang dan pipit boleh terbang bersama. Kisah cinta golongan kerabat diraja dan artis tidak pernah terlepas pandang oleh masyarakat.

Kerabat diraja Pahang mendahului senarai golongan bangsawan yang memilih golongan kebanyakan termasuk artis popular sebagai teman hidup.

Kontroversi yang dicetuskan oleh personaliti Normala Samsudin baru-baru ini mengenai lamaran daripada `orang istana' secara tiba-tiba menarik perhatian masyarakat dan mereka menjangka akan bertambahlah jumlah artis yang menjadi suri golongan bangsawan.

Apabila sudah bertemu jodoh dan cinta berbalas, perumpamaan lama enggang dan pipit tidak boleh terbang bersama sudah tidak relevan lagi.

Wartawan SAHARUDIN MUSTHAFA dan TENGKU KHALIDAH BIDIN membawa pembaca Pancaindera mengimbas semula sejarah perkahwinan dan percintaan golongan bangsawan dengan insan seni.

Norizan dan Sultan Perak:
Kisah cinta paling klasik di kalangan artis tempatan dan golongan bangsawan barangkali ada kaitannya dengan bintang filem Melayu, Allahyarham Norizan dengan Almarhum Sultan Perak, Sultan Yusof pada tahun 50-an.

Norizan disunting oleh Sultan Yusof bagi menyerikan istana baginda setelah terpesona dengan baik budi dan kejelitaan wanita berwajah Melayu klasik ini.

Bagaimanapun, tidak pula dicatatkan berapa tahun Norizan bertahan sebagai permaisuri Perak sebelum pasangan diraja itu bercerai.

Sebentuk cincin biru yang kini disimpan di Arkib Negara Malaysia adalah antara kenangan cinta Sultan Yusof kepada Norizan ketika kasih mereka bertaut.

Selepas berpisah dengan Sultan Perak, Norizan disunting menjadi isteri kepada seniman agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Rumah tangga yang dibina itu juga tidak bertahan lama.

Ketika bersama Norizan, P. Ramlee mencipta lagu Tidurlah Wahai Permaisuri. Norizan menghembuskan nafas terakhir pada 15 Mei 1992.

Maria Menado dan Sultan Abu Bakar:
Pada 1963, primadona filem Melayu, Maria Menado dilamar oleh Sultan Pahang, Almarhum Sultan Abu Bakar.

Seniwati yang berasal dari daerah bernama Menado di Indonesia itu memilih untuk bersara dari dunia seni dan menetap di bandar diraja, Pekan, Pahang selepas mendirikan rumah tangga dengan Sultan Abu Bakar.

``Saya tidak pernah menyesal dengan apa juga yang terjadi kerana semua ini ketentuan Allah. Malah saya rasa cukup bahagia ditemukan jodoh dengan almarhum, seorang suami yang penyayang dan pandai menjaga hati saya,'' ujar Maria dalam satu temu bual pada September 1996.

Perkahwinan kedua Maria dengan Almarhum Sultan Abu Bakar dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Tengku Norashikin, Tengku Idris dan Tengku Baharuddin.

Cinta Sultan Abu Bakar kepada Maria dibawa sehingga ke penghujung hayat baginda. Semenjak kemangkatan Sultan Abu Bakar, Maria hidup bersendirian bertemankan anak-anak sebelum bertemu jodoh dengan seorang ahli perniagaan, Datuk Dr. Mohd. Husain Yusof pada 1978.

Rafeah Buang dan Tengku Asmawi:
Kisah kerabat diraja berkahwin dengan artis tidak berakhir dengan kemangkatan Sultan Abu Bakar. Catatan bahagia artis dan kerabat diteruskan dengan perkahwinan artis jelita angkatan 60-an, Rafeah Buang dengan kerabat diraja Pahang, Datuk Tengku Asmawi Tengku Hussain.

Selepas melalui musim-musim cinta, Rafeah dan suaminya memilih untuk menoktahkan kisah cinta mereka ke gerbang perkahwinan pada 1971. Cinta pasangan ini juga hanya berakhir dengan kematian. Rafeah menghembuskan nafas terakhirnya pada 24 Julai 2002 kerana serangan kanser buah dada.

Selain lemak merdu suaranya mengalunkan lagu Udang Sama Udang dan Kenangan Di Rantau Abang, Rafeah juga dikenang sebagai isteri yang sangat setia dan tidak pernah bersikap meninggi diri biarpun hidup diselimuti kemewahan dan kebahagiaan.

Zuriat yang ditinggalkan oleh Allahyarham hasil perkahwinan ini ialah Tengku Ahmad Ashraff, Tengku Khairil Ashraf dan Tengku Amirul Ashraf serta seorang anak angkat, Nurul Iman Saleha.

Tengku Amirul Ashraf bagaimanapun meninggal dunia pada 1993 ketika berusia 11 tahun akibat kemalangan jalan raya.

Mazuin dan Pengiran Sufri:
Sinar gemilang dan kilau-kemilau majlis perkahwinan artis popular 80-an, Mazuin Hamzah dengan adinda Sultan Brunei, Pengiran Muda Sufri Bolkiah sehingga ke hari ini terus bermain di mata dan fikiran sesetengah peminat.

Bekas anggota kumpulan Quinnary M yang popular dengan lagu Cinta Palsu itu menggemparkan seluruh negara apabila dia dilamar putera diraja paling kaya di dunia itu.

Selain kisah cinta Mazuin dan Sufri mendapat liputan meluas di media, majlis pernikahan pasangan berkenaan yang diadakan di Istana Brunei juga diperkatakan sehingga bertahun-tahun lamanya.

Pihak media yang berpeluang membuat liputan perkahwinan pasangan ini sudah tentu menganggap ia sebagai sebahagian daripada sejarah penting dalam kerjaya mereka.

Bagaimanapun, selepas berkahwin sukar untuk menjejaki pasangan ini. Tidak pernah ada sebarang berita dari istana mereka tersiar di mana-mana media, sehinggalah Suruhanjaya Tinggi Brunei di Kuala Lumpur baru-baru ini mengesahkan mereka sudah bercerai.

Sufri dan Mazuin disahkan bercerai pada Disember tahun lalu dan Mazuin kini hanya dikenali sebagai Hajah Mazuin Hamzah.

Azreen dan Tengku Kamaruzzaman:
Sejarah mencatat bahawa artis Malaysia paling muda yang berkahwin dengan kerabat diraja ialah Azreen. Azreen berkahwin dengan Datuk Tengku Kamaruzzaman ketika usianya mencecah 16 tahun.

Tengku Kamaruzzaman sebelum ini merupakan bekas suami kepada pelakon dan penyanyi bersuara lunak manja, Noreen Noor.

Paula dan Tunku Azudin:
SEBAGAI celebrity, Sharifah Paula Malai Ali atau lebih dikenali sebagai Paula Malai Ali tidak dapat menghindarkan dirinya daripada menjadi perhatian ramai.

Justeru, pernikahannya dengan kerabat diraja Kedah, Tunku Azudin Shah Tunku Anuar pada 23 September 2002 diumumkannya secara rasmi pada satu sidang media yang diadakan di Carcosa Seri Negara, Kuala Lumpur beberapa hari sebelum upacara pernikahan dijalankan.

Paula terpikat pada kesederhanaan Azudin yang pada pandangannya sangat merendah diri dan tidak pernah memandang tinggi pada statusnya sebagai kerabat diraja negeri Kedah.

Gosip artis dengan kerabat diraja:
Dunia hiburan pernah dihiasi dengan gosip percintaan bintang filem terkenal, Fauziah Datuk Ahmad Daud dengan salah seorang kerabat diraja pada pertengahan tahun 80-an.

Berdasarkan apa yang dilaporkan dalam majalah-majalah hiburan ketika itu, kisah cinta Fauziah atau Ogy dengan salah seorang kerabat diraja yang cukup popular, kacak dan bergaya itu cukup hangat dan sensasi.

Bagaimanapun cinta yang dibina tidak berakhir ke jenjang pelamin. Pancaindera difahamkan juga filem Suara Kekasih lakonan Ogy dengan Azmil merupakan filem yang menterjemahkan kisah cinta aktres tersebut dan lagu Kisah Cinta juga dikatakan sedikit sebanyak mempunyai pertalian dengan kekecewaan cinta antara dua hati.

Namun, sejauh mana kebenaran cinta beliau dengan golongan bangsawan itu, hanya Ogy yang mengetahuinya.

Pelakon berwajah kacukan pan-Asia, Julia Rais pula turut disunting oleh kerabat diraja Pahang. Khabarnya, Julia memilih untuk menetap di kota London sebaik sahaja sah menjadi isteri kedua kerabat diraja berkenaan.

Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman sebelum mengahwini Julita Aishah Abdul Latiff, bekas pramugari Singapore Airlines dalam satu sidang media pada 1999 pula mendedahkan kepada media mengenai hubungannya dengan pelakon wanita terkenal, Lydiawati.

Putera bongsu Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah itu memberitahu, hubungan mereka terjalin selama lapan tahun sebelum baginda membuat keputusan untuk menarik diri dan memberi tumpuan kepada kehidupan barunya.

Beberapa tahun lalu, pelakon Kavita Kaur juga diheret sama ke gosip berhubung hubungannya dengan orang istana. Kavita yang juga seorang peragawati ternama tanah air dilihat sering menghadiri beberapa majlis formal dan tidak formal di istana.

Dalam satu temu bual Kavita pernah memberitahu media, dia tidak menafikan mempunyai hubungan baik dengan kerabat diraja.

Peragawati dan pelakon kacukan Melayu-Inggeris, Zahnita Hussein Wilson, 19, telah melangsungkan pertunangannya dengan kerabat diraja Perak, Raja Razman, 33, awal minggu ini.

Percintaan mereka terjalin semenjak dua tahun lalu dan dijangka bersatu di jenjang pelamin pada penghujung tahun ini.

Paling terbaru, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dikaitkan dalam hubungan dengan personaliti terkenal tanah air, Normala Samsudin.

Normala dalam kenyataannya kepada media mendedahkan, dia sedang membuat pertimbangan mengenai lamaran salah seorang kerabat diraja dari negeri pantai timur.

Tuesday, 15 June 2010

:: RMK10: Ambilkira pandangan penduduk Sarawak

Agensi Persekutuan Diminta Ambilkira Pandangan Penduduk Sarawak

KUCHING, 15 Jun (Bernama) -- Semua projek yang dilaksanakan agensi persekutuan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) harus dirancang dengan pihak berkuasa negeri dengan mengambilkira pandangan rakyat setempat, kata Setiausaha Persekutuan Sarawak Md Yahaya Basimin.

Beliau berkata pendekatan berkenaan akan memenuhi kehendak kepada penduduk tempatan secara langsung bagi mengelak rungutan daripada masyarakat setempat bahawa projek lambat dilaksanakan atau tidak memberi manfaat kepada golongan sasaran.

"Kita harus mengambil iktibar dari segala kesilapan dan kekurangan yang wujud dalam melaksanakan setiap projek dan program dalam RMK9, yang kini hanya tinggal beberapa bulan sahaja," katanya pada majlis perhimpunan bulanan jabatan dan agensi Persekutuan di Sarawak di sini pada Selasa.

Ketika membentangkan RMK10 di Dewan Rakyat pada Khamis lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pembinaan jalan raya sepanjang 2,800 km akan dilaksanakan di Sarawak manakala kemudahan bekalan air di luar bandar dan elektrik turut diperluas meliputi 87,400 buah rumah serta 76,000 rumah masing-masing.

Di samping itu, katanya pelaksanaan projek tersebut harus dilihat dari sudut keperluan berasaskan kepada nilai untuk wang serta boleh memberi impak ekonomi yang berterusan dan mengurangkan ketirisan peruntukan kerajaan.

Beliau turut berharap semua agensi persekutuan yang diberi tanggungjawab dapat membuatnya dengan segera tanpa menunggu sehingga ke penghujung rancangan lima tahun tersebut dari tahun hadapan hingga 2015.

"Bagi projek yang bernilai tinggi proses penilaian projek dan tender perlulah dipercepatkan supaya peruntukan yang sediakan dapat dibelanjakan mengikut perancangan yang telah ditetapkan," katanya sambil merujuk pada peruntukan sejumlah RM290 bilion untuk pembangunan fizikal dan bukan fizikal.

Kandungan RMK10 juga memperincikan kaedah untuk meningkatkan produktiviti dan kepakaran, khususnya dalam menggalakkan inovasi dan kreativiti, katanya.

Beliau turut meminta penjawat awam, yang berperanan sebagai penasihat kepada pemimpin dan anggota pentadbiran, agar peka terhadap semua dasar yang diputuskan kerajaan dan melaksanakannya dengan cepat dan tepat.

Wednesday, 9 June 2010

:: Lichuk/Roban: 30 tahun 11 buah rumah panjang mengidam air paip

Sabah & Sarawak: Tiada air
Oleh Kandau Sidi
kandausidi@bharian.com.my
2010/06/10

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sabah_Sarawak_Tiadaair/Article


30 tahun penduduk dekat loji Lichok tunggu bekalan bersih

SARATOK: Walaupun terletak di kawasan tadahan air dan hanya lima kilometer dari loji pembersihan air Lichok, dekat pekan kecil Roban, namun ia tidak menjanjikan penduduk bakal menikmati bekalan air bersih.

Sudah lebih 30 tahun, kira-kira 800 penduduk daripada 11 rumah panjang di sekitar kawasan itu menagih bekalan air bersih disalurkan ke rumah panjang mereka, sehingga sekarang impian itu belum tercapai.

Situasi ini mencetuskan rasa tidak puas hati penduduk rumah panjang itu dan mereka mendesak supaya kerajaan mempercepatkan usaha menyalurkan bekalan air bersih ke rumah panjang mereka.

Rumah panjang terbabit ialah Rumah Banta, Rumah Undi, Rumah Engkin, Rumah Buchai, Rumah Ambas, Rumah Melina, Rumah Chenggi, Rumah Rayang, Rumah Steven, Rumah Akun dan Rumah Buyong.

Bekas ketua masyarakat di kawasan itu, Sudok Mesa, 38, berkata penduduk rumah panjang berkenaan berhak mendapat bekalan air bersih kerana mereka bertanggungjawab memelihara kebersihan sungai yang membekalkan air bersih kepada penduduk di daerah itu.

Beliau berkata, sudah sekian lama penduduk rumah panjang di kawasan berkenaan meminta supaya dibekalkan bekalan air bersih, namun permintaan itu belum ditunaikan.
"Walaupun sudah dijanjikan untuk memperoleh bekalan air bersih yang dibekalkan loji berdekatan, namun sehingga sekarang kami belum lagi menikmatinya. Ketiadaan bekalan air bersih menyukarkan aktiviti harian penduduk terutama ketika berlangsung sesuatu majlis seperti sambutan perayaan Gawai Dayak baru-baru ini.

"Kami terpaksa meminta pihak berkuasa tempatan membekalkan air bersih ke rumah panjang yang memerlukannya. Namun, tidak semua rumah panjang yang memperoleh bekalan yang diminta," katanya kepada Berita Harian.

Selain rumah panjang, sebuah sekolah rendah iaitu Sekolah Rendah Kerajaan (SRK) Brayang juga belum menikmati kemudahan sama.

Pelajar sekolah dan guru yang mengajar di sekolah itu masih bergantung sepenuhnya kepada bekalan air hujan dan air sungai berdekatan untuk kegunaan memasak, mandi dan membasuh pakaian.

Sudok berkata, keperluan bekalan air bersih untuk penduduk rumah panjang itu amat penting untuk memastikan memastikan tahap kesihatan penduduk yang lebih baik.

Katanya, sebelum ini penduduk rumah panjang berkenaan bergantung kepada bekalan air daripada sumber takungan air terjun yang terletak lebih 20 kilometer dari rumah panjang mereka.

Namun, beliau berkata, bekalan air berkenaan kebanyakannya tidak dapat digunakan kerana paip sudah lama dan pecah, manakala penyelenggaraannya sukar kerana paip getah berkenaan ditanam dalam tanah dan hampir reput.

"Lagipun, tiada jaminan air yang digunakan sejak sekian lama berkenaan terjamin tahap kebersihannya terutama sebagai untuk dijadikan sebagai air minuman jika tidak dimasak terlebih dulu," katanya.

Sementara itu seorang penduduk Rumah Undi yang enggan namanya disiarkan berkata, sudah terdapat individu tertentu cuba mempolitikkan masalah bekalan air bersih di kawasan berkenaan untuk kepentingan diri.

"Sekarang pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak sudah semakin hampir. Masalah bekalan air bersih yang dihadapi penduduk di kawasan berkenaan boleh dijadikan 'modal' pihak berkepentingan untuk mendapatkan sokongan pada pilihan raya umum nanti. Ia mungkin tidak dianggap isu besar, tetapi boleh mempengaruhi sokongan terhadap calon Barisan Nasional (BN).

“Bagi penduduk air adalah antara tiga elemen asas yang amat penting selain bekalan elektrik dan jalan raya," katanya. Sehubungan itu, beliau mahu supaya wakil rakyat di kawasan berkenaan tampil menyuarakan dan menyelesaikan masalah itu supaya tidak terus berlarutan," katanya.

Beliau berkata, wakil rakyat BN perlu turun padang menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat di kawasan mereka, supaya rakyat terus menyokong kepemimpinan mereka.
Tuesday, 8 June 2010

:: Hanya sebagai penyebab

Padah bermain di tepi Landasan..?

Tuesday, June 8, 2010 bermain atau memang nak try..?

sumber: infotambahan.blogspot.comJangan tengok kalau...
- tak boleh lihat darah
- sakit jantung
- beliau adalah saudara terdekat

Puncanya..
dah sampai ajal
dan bagaimana cara menemui ajal hanyalah sebagai penyebabMonday, 7 June 2010

:: Gerigat-Sarikei: Nikmatnya air hujan

600 penduduk di Gerigat hadapi masalah air bersihSARIKEI: Hampir 600 penduduk di kawasan Gerigat yang mempunyai 170 rumah kini turut menghadapi masalah kekurangan bekalan air bersih sejak hampir sebulan lalu.

GUNA AIR HUJAN: Seorang suri rumah menggunakan kesempatan hari hujan dengan mencuci pakaian dan menyimpan air dengan menggunakan bekas yang ada di hadapan rumahnya. Sementara gambar kecil menunjukkan beberapa orang kanak-kanak mandi semasa hari hujan dengan menadah air di bawah corong atap rumah.

GUNA AIR HUJAN: Seorang suri rumah menggunakan kesempatan hari hujan dengan mencuci pakaian dan menyimpan air dengan menggunakan bekas yang ada di hadapan rumahnya. Sementara gambar kecil menunjukkan beberapa orang kanak-kanak mandi semasa hari hujan dengan menadah air di bawah corong atap rumah.


Gerigat terletak lebih kurang 40 kilometer dari bandar Sarikei dan hampir 80 peratus daripada penduduknya bekerja sebagai nelayan.

Menurut Ketua Kampung Majidi Jahiri, tekanan air yang rendah menyebabkan bekalan air yang keluar dari pili air sangat sedikit hingga untuk mengisi bekas tempat menyimpan air yang dapat memuatkan 18 liter air pun memakan masa lebih kurang 45 minit.

“Adakalanya pada masa tertentu langsung tiada setitik air pun yang mengalir.

“Untuk menyimpan air bagi kegunaan harian, kami terpaksa bangun awal sekitar 2 hingga 4 pagi kerana pada waktu itu air yang keluar dari pili air agak kuat sedikit kerana mungkin pada waktu itu tahap penggunaan kurang,” ujarnya.

Majidi memberitahu bahawa penduduk di kampungnya ada memaklumkan perkara tersebut kepada pihak berwajib tetapi belum ada tindakan susulan yang dilakukan.

Sewaktu ditanya oleh pemberita sama ada beliau dan penduduk kampung ada meminta bantuan bekalan air tambahan daripada pihak berwajib, Majidi memberitahu pihaknya belum ada meminta bantuan.

Seorang lagi penduduk bernama Jemali, berkata lebih para jemaah yang hendak bersembahyang di masid terpaksa membawa air sendiri dari rumah untuk berwuduk.

“Pada waktu sembahyang Jumaat yang lepas kami terpaksa menyediakan pengangkutan untuk mengangkut air bagi memudahkan para jemaah menunaikan kewajipan.

“Namun kami bersyukur kerana kebelakangan ini hujan ada turun dan kami dapat menyimpan air hujan itu untuk kegunaan harian dan sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang dihadapi,” tambah Jemali lagi.

Penduduk kampung berharap agar masalah mereka dapat diselesaikan secepat mungkin kerana di kawasan tersebut begitu sukar untuk mendapatkan sumber air bersih dan hanya bergantung kepada air hujan sahaja.Sunday, 6 June 2010

:: Kabinet : Rombakan 2010

Latest News
Back

Cabinet Line-Up After Today's Reshuffle


Following is the list of Cabinet Ministers and Deputy Ministers following the minor reshuffle as announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak Friday.

Prime Minister

- Datuk Seri Najib Tun Razak

Deputy Prime Minister

- Tan Sri Muhyiddin Yassin

Ministers in the Prime Minister Department: Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, Senator Datuk Seri Idris Jala, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Senator Mej Jen (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Deputy Ministers: Datuk Liew Vui Keong, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Datuk S.K. Devamany, Datuk Ahmad Maslan, Datuk T. Murugiah.

Ministry of Finance: Minister I: Datuk Seri Najib Tun Razak.

- Minister II: Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah.

Deputy Ministers: Datuk Dr Awang Adek Hussin, Senator Datuk Donald Lim Siang Chai.

Ministry of Education: Minister: Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Deputy Ministers: Datuk Dr Wee Ka Siong, Datuk Dr Puad Zarkashi.

Ministry of Home: Minister: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien.

Deputy Ministers: Datuk Wira Abu Seman Yusop, Datuk Lee Chee Leong.

Ministry of Information Communication and Culture: Minister: Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim.

Deputy Ministers: Datuk Joseph Salang Gandum, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz.

Ministry of Energy, Green and Water: Minister: Datuk Seri Peter Chin Fah Kui.

Deputy Minister: Noriah Kasnon.

Ministry of Rural and Regional Development: Minister: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Deputy Ministers: Datuk Hasan Malek, Datuk Joseph Entulu Belaun.

Ministry of Higher Education: Minister: Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Deputy Ministers: Datuk Dr Hou Kok Chung, Datuk Saifuddin Abdullah.

Ministry of International Trade and Industry (MITI): Minister: Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Deputy Ministers: Datuk Mukhriz Mahathir, Datuk Jacob Dungau Sagan.

Ministry of Science, Technology and Innovation: Minister: Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili.

Deputy Minister: Fadillah Yusof.

Ministry of Natural Resources and Environment: Minister: Datuk Seri Douglas Uggah Embas.

Deputy Minister: Tan Sri Joseph Kurup.

Ministry of Transport: Minister: Datuk Seri Kong Cho Ha.

Deputy Ministers: Datuk Abdul Rahim Bakri, Jelaing Mersat.

Tourism Ministry: Minister: Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.

Deputy Minister: Datuk Dr James Dawos.

Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry: Minister: Datuk Seri Noh Omar.

Deputy Ministers: Datuk Johari Baharum, Chua Tee Yong.

Ministry of Defence: Minister: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Deputy Minister: Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad.

Ministry of Works: Minister: Datuk Shaziman Abu Mansor.

Deputy Minister: Datuk Yong Khoon Seng.

Ministry of Health: Minister: Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Deputy Minister: Datuk Rosnah Rashid Shirlin.

Ministry of Youth and Sports: Minister: Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Deputy Ministers: Senator Gan Ping Sieu, Datuk Razali Ibrahim.

Ministry of Human Resources: Minister: Datuk Dr S. Subramaniam.

Deputy Minister: Datuk Maznah Mazlan.

Ministry of Domestic Trade, Co-Operatives and Consumerism: Minister: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Deputy Ministers: Datuk Tan Lian Hoe, Datuk Rohani Abdul Karim.

Ministry of Housing and Local Government: Minister: Datuk Wira Chor Chee Heung.

Deputy Minister: Datuk Lajim Ukin.

Ministry of Women, Family and Community Development: Minister: Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Deputy Minister: Senator Heng Saei Kie.

Ministry of Foreign Affairs: Minister: Datuk Seri Anifah Aman.

Deputy Ministers: A. Kohilan Pillay, Datuk Richard Riot Jaem.

Ministry of Federal Terrorities and Urban Wellbeing: Minister: Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Deputy Minister: Datuk M. Saravanan.

Ministry of Plantation Industries and Commodities: Minister: Tan Sri Bernard Giluk Dompok.

Deputy Ministers: Datuk Hamzah Zainudin, Senator Datuk G. Palanivel.


Source : MIC HQ
Date : 03 June 2010, 09:00 AM

Thursday, 3 June 2010

:: 31 biji kek untuk Yang di-Pertuan Agong ?

Yang di-Pertuan Agong Terima 31 Kek Hari KeputeraanKREATIF... Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan
Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah serta anakanda baginda
Tengku Fatimatuz Zahra tertarik dengan dekorasi kek berbentuk kapal
layar yang dipersembahkan oleh Ri-Yaz Heritage Marina Resort and
Spa sempena sambutan ulang tahun Hari Keputeraan Yang di-Pertuan
Agong di Istana Negara, hari ini. Turut hadir Pengurus Besar Ri-Yaz
Heritage Marina Resort and Spa Abdul Shaheed Yusoff (tiga, kanan).
- Foto BERNAMA


KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini menerima persembahan kek sempena hari ulang tahun hari keputeraan baginda daripada pelbagai pihak kebanyakannya hotel.

Antara 31 kek yang dipersembahkan kepada Seri Paduka baginda di Balairong Seri, Istana Negara di sini, ialah yang berkonsepkan logo 1Malaysia daripada One World Hotel yang seberat 100 kilogram (kg) berperisa coklat dan juga kek buah dari Sunway Resort Hotel & Spa seberat 45kg.

Turut berangkat ke majlis itu ialah Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah dan puteri bongsu baginda Tengku Fatimatuz Zahra.


Baginda berdua diberi penerangan oleh Eksekutif Ketua
Pastry Hotel Maya, Jess Chiam mengenai kek bertemakan
makanan 1Malaysia.

Persembahan kek merupakan acara tahunan setiap kali sambutan hari keputeraan Yang di-Pertuan Agong dan Hari Raya Aidilfitri.

Hotel lain yang turut menghadiahkan kek pelbagai bentuk dan rasa ialah Hotel Berjaya Times Square, Crowne Plaza Mutiara Kuala Lumpur, Hotel Dorsett Regency, Hotel Eastin Petaling Jaya, Hotel Equatorial Kuala Lumpur, Federal Hotel International Group, Hotel Grand Bluewave Shah Alam.

Grand Millennium Kuala Lumpur, rangkaian Hotel Hilton, Holiday Villa Hotel & Suites Subang, Hotel Impiana KLCC, Hotel Istana, Hotel Le Meredian, Hotel Mandarin Oriental, Hotel Maya, Hotel Nikko, Palace of the Golden Horses, Putrajaya Marriot Hotel & Spa, Hotel Renaissance Kuala Lumpur, Riyaz Heritage Kuala Terengganu, Hotel Shangri-La Kuala Lumpur, Hotel Swiss Garden Kuala Lumpur, Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur, Hotel Zon Regency Johor Baharu dan YTL Luxury Hotels & Resorts.


Baginda berdua diberi penerangan oleh Ketua Pastry
One World Hotel, Joas Kam mengenai kek 1Malaysia.


Malaysia Airlines, Universiti Teknologi Mara, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan LSG Sky Chefs Brahim Sdn Bhd turut mempersembahkan kek masing-masing kepada Seri Paduka Baginda. - BERNAMA

Tuesday, 1 June 2010

:: Buaya Sangkut

Misteri: Air terjun Buaya Sangkut
Oleh Mohd Azis Ngah
azis@bharian.com.my
2010/05/30

pix_gal0
Lagenda dikaitkan dengan kematian anak Orang Asli yang ditindih dengan kulit reptilia itu


SEJAK dulu hingga kini, Orang Asli Jakun berketurunan Melayu Proto percaya jika kanak-kanak mempunyai ibu jari tangan yang boleh dilipat hingga bersentuh dengan lengan, ia bermakna nyawa anak malang itu akan berakhir dengan kematian ngeri dibaham buaya.

Walau di mana sekali pun mereka bersembunyi, pasti akan menemui ajalnya dengan buaya, sebab itulah ramai anak muda sekarang tidak sesekali berani mencuba untuk menguji sama ada jari mereka boleh menyentuh lengan atau tidak. Orang Asli Jakun Kampung Peta, Johor mempunyai kisah silam mereka sendiri hinggakan tempat berlaku peristiwa berdarah meragut nyawa itu dinamakan Buaya Sangkut.

Terletak di hulu sungai Jasin, di Taman Negara Endau Rompin, air terjun Buaya Sangkut setinggi 40 meter itu sebenarnya antara tarikan utama pelancong kerana keindahan kawasan hutan serta kejernihan airnya.

Namun, di sebalik semua itu, ia sebenarnya menyimpan rahsia silam yang sukar dilupakan masyarakat setempat hingga sekarang. Pelbagai versi cerita mengenainya diperkatakan, tetapi paling popular ialah bagaimana kisah buaya meragut nyawa anak gadis Orang Asli.

Dulu, tinggal sepasang suami isteri di sekitar Sungai Endau dan mempunyai anak perempuan tunggal. Malangnya, anak kesayangan mereka mempunyai tanda ibu jari boleh dilipat hingga menyentuh lengan dan mereka cukup percaya zuriat mereka akan mati dibaham buaya. Disebabkan takut ramalan itu menjadi kenyataan, mereka berpindah ke kawasan bukit, jauh ke pedalaman kerana penempatan asal mereka adalah di tebing sungai yang memungkinkan buaya menyerang anak gadis mereka.

Pasangan itu membuka penempatan baru di bukit, menanam padi huma dan ubi kayu, tidak sekali turun ke sungai menangkap ikan. Selepas suatu tempoh sehingga anak perempuan mereka dewasa, berlakulah peristiwa mengerikan dan menyayat hati.

Penduduk Kampung Peta, Awang Kudi, 51, berkata pada suatu hari ketika bapa gadis itu turun ke air terjun untuk mendapatkan bekalan air, beliau ternampak seekor buaya tersangkut pada sebatang pokok dan sudah mati.

“Ramalan itu memang betul kerana buaya itu sanggup mudik ke hulu mencari mangsa yang tinggal di kawasan air terjun tetapi mati tersepit pada pokok. Lelaki itu cukup marah kerana buaya sanggup mengejar anaknya walaupun untuk tempoh yang sangat lama.

“Perasaan dendam mula menguasai diri padahal anak gadisnya sudah tentu selamat kerana buaya itu sudah mati, tetapi disebabkan terlalu marah, lelaki itu pulang ke rumah mengambil senjata dan datang semula ke situ,” katanya.

Lelaki itu menjatuhkan bangkai buaya yang tersangkut dan melapah kulitnya lalu dibawa pulang untuk ditunjukkan kepada isteri dan anaknya. Kulit buaya itu dijemur kering dan dijadikan gendang, sebagai tanda kemenangan.

Anak gadis seolah-olah mendapat petanda dia akan mati. Pada hari itu, beliau meminta izin ibunya untuk memasak, membiarkan ibunya berehat sedangkan sebelum ini, beliau tidak pernah berbuat demikian.

Pasangan suami isteri itu tidak mengesyaki apa-apa dan kerja menyiapkan gendang diteruskan. Sebaik saja gendang itu siap, ia diletakkan pada dinding bilik tidur anaknya sebagai kenangan. “Ketika anak gadis sedang tidur, gendang kulit buaya itu terjatuh dan menimpanya lalu mati. Kejadian itu hanya disedari pada pagi keesokannya selepas mereka melihat gendang itu berada di atas badan anak mereka.

“Bapanya cukup menyesal kerana jika beliau tidak membuat gendang, sudah tentu anaknya akan selamat kerana pada sangkaannya, anak gadis kesayangan mereka sudah pun selamat daripada serang buaya,” katanya.

Sejak kejadian itu, barulah beliau percaya bahawa ramalan itu tidak boleh dielak walau di mana pun mereka melarikan diri kerana itulah sumpahan dan takdir mereka. Berikutan peristiwa itulah air terjun itu dinamakan Buaya Sangkut.

Sehingga kini, jika air surut, jelas kelihatan satu batu bentuk kepala buaya terjulur keluar di celah air terjun Buaya Sangkut